niedziela, 29 stycznia 2017

Karnawałowe faworki

Autor posta: Natalia Kiljańska z kl. IV c

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na faworki mojej babci.
Składniki:
  • 6 żółtek, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 kieliszek spirytusu lub octu.
    Wszystko zagniatamy, zawijamy w torebkę i odkładamy na 1 godz. do lodówki. Później cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy wąskie prostokąty, nacinamy je na środku wzdłuż i przewlekamy jeden koniec. Smażymy na gorącym smalcu na złoto. Wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem. Mniam, mniam!!! Smacznego!!!
Fot. własna, Natalia Kiljańska, ©

Fot. Natalia Kiljańska, zdjęcie własne, CC BY 3.0


1 komentarz:

  1. Jak smakowicie wyglądają. Natalko, miałaś super pomysł na wpis!
    A. Zawistowska

    OdpowiedzUsuń