Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na faworki mojej babci.
Składniki:
- 6 żółtek,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru,
- 1 kieliszek spirytusu lub octu.
Wszystko zagniatamy, zawijamy w torebkę i odkładamy na 1 godz. do lodówki. Później cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy wąskie prostokąty, nacinamy je na środku wzdłuż i przewlekamy jeden koniec. Smażymy na gorącym smalcu na złoto. Wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem. Mniam, mniam!!! Smacznego!!!
Fot. własna, Natalia Kiljańska, © |
Fot. Natalia Kiljańska, zdjęcie własne, CC BY 3.0 |
Jak smakowicie wyglądają. Natalko, miałaś super pomysł na wpis!
OdpowiedzUsuńA. Zawistowska